Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit érdemes megnézni

2009.03.02

Kép Schloss Bruck

Lienz várostól nyugati irányban található a Schloss Bruck, Lienz ősi vára. Az Isel-völgy bejáratánál – annak védelméül – építették a görzi grófok a XIII. sz. végén, mai alakját a XVI. sz.-ban kapta. A vár felett az erdős Schlossberg (Várhegy) sétányairól jól látható a város, a messzi táj.

Múzeum ill. az Albin Egger-Lienz galéria tekinthető meg benne.

 

Kép Schloss Anras

1200 - 1809-ig a brixeni püspökök nyári rezidenciája.
1991-ben a Messerschmitt Alapítvány által restaurálták.
Törvényszéki múzeum, ill.  büntetésvégrehajtási kiállítás tekinthető meg benne.

  

Kép Puppenheimat

Oberlienzben található Luise Oberhauser több mint 500 darabból álló, részben saját készítésű, egyedi babagyűjteménye, mely a tiroli emberek életét, öltözködését, munkáját, ünnepeit, mindennapjait kívánja bemutatni.

 

Kép

 Kutschenmuseum

Igazi érdekesség az Obertilliachban megtekinthető hintó és lovasfogat, valamint szán gyűjtemény. Bepillantást enged a kelet-tiroli kézművességbe, és érdekességeket láthatunk az esküvői fogattól a halottas kocsiig.

 

 

  

Kép Wegelate (Venezianer) Säge

Az egyetlen és utolsó velencei vízifűrészmalom. 1951-ben a fűrésztelepet egy lezúduló lavina teljesen lerombolta, de már ugyanabban az évben  újjáépítették.  1968-ban volt a velencei fűrészüzem utoljára üzemben. A többszöri tulajdonos váltás után pusztulásnak indult fűrészüzemet a helyi természet- és kultúra védők először műemléknek nyilváníttatták, hogy megvédjék az enyészettől, majd 1993-ban 5 hónapos munkával eredeti formájában helyreállították. A három fűrészegységet (Abkopfsäge, Kreissäge, Gatter) a meghajtókerékre vezetett víz ereje vezérli.
1999-ben elnyerte a rangos Európa Nostra díjat.

Kép Aguntum
Kr. e. 450-ben illír népcsoportok telepedtek le Tirol hegyei között, akiket később a rómaiak réteknek neveztek. Kr. e. 15-ben a területet Drusus és Tiberius római hadvezérek foglalták el és felosztották Noricum és Raetia provinciák között. Az itt élő illírek átvették a latin köznyelvet, ebből alakult ki a még ma is beszélt rétoromán nyelv. Itt haladt át a Via Claudia Augusta, amely a mai délnémet területeket kötötte össze Itália északi részével. A rómaiak számára nem volt Tirol túlságosan vonzó, amit a viszonylag kevés település igazol. A legismertebb római város Aguntum volt, a mai Lienz közelében.
Aguntum egy részén régészeti kutatások folynak. Az eddigi ásatások eredményeként ismertté vált a városfal, az Atriumház, a kézműves negyed, a nagy termál fürdők, valamint egy Krisztus előtti temető. A kilátótoronyból átfogó pillantást vethetünk a temetőre és az egész városra.

Kép Wallfahrtskirche Maria Lavant
Minden május 1-én számos zarándok találkozó helye.
A templom Lienztől kb. 7 km-re Karintia felé található.
Az ásatások során eddig feltárt részek:
- késő antik korabeli település romjai
- egy korai keresztény templom és egy további a St.Ulrich templom alatt
- két középkori kaputorony
- római kori kőmaradványok

 

Kép Kozák temető (Kosakenfriedhof)
1945-ben a német birodalom szövetségeseként harcoló, a doni ill. kaukázusi területekről származó mintegy 25.000 kozák menekült  Olaszországból Kelet-Tirolba  a Szovjetúniónak való kiszolgáltatás elől. Ez ugyanis számukra a halált, vagy a szibériai száműzetést jelentette. Reményük azonban hiábavalónak bizonyult, végül is a brit csapatok átadták őket a Vörös Hadseregnek. Csak néhányuknak sikerült megszökni. A kozák temető a Lienz melletti Peggetzben erre a szomorú, un. "Dráva menti tragédiára" emlékeztet.

 

Kép Phonomúzeum

Lienzben a Creativ Center 3. emeletén található Phonomúzeum a régi mechanikus zenélő szerkezeteket mutatja be. Különösen a mai gyerekek nézik, hallgatják érdeklődve az érdekes masinákat, melyek egy része még talán a nagyszüleik szobájában is megtalálható volt. A kultúrális élmény mellett az épület kilátó teraszáról szép kilátás kínálkozik Lienz városára.