Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tirol történelme röviden

2009.03.08

Kép Története
Tirol területe évezredek óta lakott. Az első telepesek 10 000 évvel ezelőtt költöztek a vidékre, akiket Kr. e. 4000 körül földműveléssel foglalkozó népek váltottak fel. Ebből az időszakból származik az Ötzi névre hallgató gleccsermúmia, akit az Ötztali-Alpokban találtak meg a régészek. Jelentős volt a rézbányászat, amely a régió kereskedelmi fellendülését biztosította. Kr. e. 450-ben illír népcsoportok telepedtek le Tirol hegyei között, akiket később a rómaiak réteknek neveztek.
Kr. e. 15-ben a területet Drusus és Tiberius római hadvezérek foglalták el és felosztották Noricum és Raetia provinciák között. Az itt élő illírek átvették a latin köznyelvet, ebből alakult ki a még ma is beszélt rétoromán nyelv. Itt haladt át a Via Claudia Augusta, amely a mai délnémet területeket kötötte össze Itália északi részével. A rómaiak számára nem volt Tirol túlságosan vonzó, amit a viszonylag kevés település igazol. 
A legismertebb római város Aguntum volt, a mai Lienz közelében.
Tirol a Római Birodalom összeomlása után a keleti gótoké lett, majd 550 körül egészen Bozenig a bajorok szállták meg. Ettől kezdve a Bajor Hercegség része lett. A bajor uralom alatt az itt élő népeket keresztény hitre térítették.
A XII. században alakult meg a Tiroli grófság, melynek központja a Tirol faluban található Tirol-kastély volt. A grófság egyre nagyobb lett, majd 1363-ban a Habsburgok kezére került. Területe ekkora már közel azonos volt a maival. Az Inn völgyének alsó része Bajorországhoz tartozott, a Zillertal pedig Salzburghoz.
Tirol a bajor uralom alatt (1808)Az ezt követő századokban Tirol sokszor cserélt gazdát. 1796-ban a franciák próbálták meg elfoglalni. 1803-ban Tirolhoz csatolták a brixeni és bozeni püspökséget. A napóleoni háborúk után ismét a bajorokhoz került.
Kép 1809-ben kitört a Tiroli népfelkelés, amely a bajor uralom ellen irányult.
(A képen Johann Oblasser kelet-tiroli szabadságharcos emlékműve látható.) Az osztrákok és a tiroliak veresége után egyes részei Itáliához és Franciaországhoz kerültek. 1814-ben újraegyesítették és a Habsburg Birodalomhoz csatolták.
1919-ben a Saint Germain-i béke megkötésével Tirol is arra a sorsra jutott, amelyre Magyarország 1920-ban. A Brenner-hágótól délre fekvő területeket Olaszországhoz csatolták és ezzel hatalmas németajkú terület került olasz fennhatóság alá. Megkezdődött az népesség erőszakos "olaszosítása".
A II. világháború alatt megpróbálták legalább az osztrákok által lakott vidéket újra Ausztriához csatolni, azonban a kísérlet kudarcba fulladt. Hosszas diplomáciai viták után Dél-Tirol 1972-ben nagyfokú autonómiát kapott, amely azóta követendő példa más etnikai problémák elkerülésére.


forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tirol

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.