Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sok akció, érezd a természet erejét!

2009.02.24

KépRafting
Kelet-Tirol mesébe illő hegyei telis - tele vannak vadvízekkel. Ezek közül az Isel az egyik legnagyobb. A vadvízi osztályozás szerint WW. I - VI. , ami azt jelenti, hogy minden szintű kihívás megtalálható rajta.
A folyóvölgy Ausztria legmagasabb hegyeinek lábánál kanyarog (a Grossvenediger gleccsere táplálja), csodálatos kilátást nyújtva, akár a vízről, akár az útról nézünk fel rájuk.
A rafting csónakon általában nagyobb, 4-12 személyes gumicsónakot értünk, habár a raftingozás szó ma Magyarországon a vadvízi evezős sportok gyűjtőnevévé is vált. A raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy együttes, teljes és összehangolt munkát kíván a csónakban ülőktől. A csónakokat általában egy ember irányítja, aki leghátul ül. A hatékony előrejutás legfontosabb feltétele, hogy a raft két oldala egyszerre evezzen, vagyis összhang legyen.Éppen ezért a raftig különösen alkalmas team building (csapatépítés) jellegű programok szervezésére.

 

Kép Canyoning

Kezdetben inkább csak a rafting volt az ismert, mára azonban sokkal merészebb változatai kínálnak lehetőséget a kalandvágyóknak. Ilyenek például a trekking, a hydrospeed és a canyoning. 
A víz meredek sziklafalak között száguld meglehetősen nagy sebességgel. A sport kedvelői ezekben a szűk völgyekben ereszkednek lefelé, olykor a mederben, máskor mellette vagy éppen felette araszolva. Gyalogolnak, úsznak, vízbe be és onnan kiugrálnak, ahol pedig lehet, a köveken csúszdázva jutnak előre. A canyoning, a túrázásból, sziklamászásból, lereszkedésböl és a vízbeugrásból álló kombináció  izgalmas és idegborzoló. Itt igazán érezzük a természet kihívásait, miközben például megközelíthetetlen szakadékokat fedezhetünk fel.

Kép Via ferrata
A "via ferratázás", mint magyar szó nem létezik. Klettersteig németül, via ferrata olaszul . Ezek a fogalmak olyan sziklafalakon vezető, kiépített útvonalakat jelentenek, ahol létrák, hidak és mesterséges fogások segítik az előrejutást. Ezek a sziklamászó utak nem sziklamászóknak készültek, hanem olyan túrázóknak, akik szeretik a hegymászást, a kihívásokat. Igazi hegymászó-ismeretek nélkül is sziklamászóknak érezhetjük magunkat, olyan hágókra és csúcsokra juthatunk fel melyek egyszerű túristák számára megközelíthetetlenek. Meredek hegyoldalakon, sziklapárkányokon, gerinceken kapaszkodunk, miközben a sziklákhoz rögzített drótkötelekhez csatoljuk, biztosítjuk magunkat. Kellő tapasztalat, állóképesség és megfelelő felszerelés nélkül senki ne induljon neki - pláne egyedül - a sziklafalak meghódításának!
A mászáshoz rengeteg, kihívást jelentő sziklafal van egész Tirolban.
A sportmászás itt már szinte tömegsportnak számít, ezért bármilyen nehézségi fokú túrából választhatunk.

Kép A Hochseilgarten (magas fatörzsekre kifeszített köteleken való mászás) igazi idegmunka, szívesen használják a cégek csoportépítö és motivációs tréningjeikhez is.

 

 

KépSiklóernyő / Paragliding

 Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág.
Kelet-Tirol egyik legismertebb siklóernyős központja Sillianban van, de számos további helyen is űzhető.
A starthelyek részletes leírása
itt található.

 

  

Kép Mountenbike, vagy kerékpár?
Aki magasra tör,az mountainbikera nyergel, aki messzire akar jutni, az városi biciklire ül. Lényeg, hogy a pedálozzon.
A havasi legelőkön biciklizve, vagy valamelyik kerékpárkörutat megtéve, a sportot kedvelő vendég a táj szépségében is gyönyörködhet. A pedálozás ütemére ver a szíve, és Kelet-Tirol 3000 méteres csúcsai adják hátteret.
A bicajozás Tirolban igazán izgalmas dolog. A Dráva kerékpárút (Drauradweg) az olaszországi Tobblachtól (Dobiacco)  Kelet-Tirolon és Karintián át egészen a szlovéniai Marburgig vezet (366 km).

 

Kép Lamatrekking

Kaland, természet, állat- és önmegismerés. Itt a Lienzi-Dolomitok csodálatos világában valami különlegeset élhet át. Barátságos, intelligens lámák, akik a poggyászt viszik és képzett túravezető kíséretében. Választhat az legegyszerűbb, 2 órás ismekedő sétától a többnapos  trekkingtúráig sok különböző nehézségi fokozatú program közül.
Részletes túraleírások,árak itt.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Bp.

(Marcsi, 2009.02.26 14:07)

Lienztől nem messze Ainetnél van egy rafting kemping a folyóparton, nagyon király!