Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dráva kerékpárút (Drauradweg)

2009.03.11

Kép A Dráva kerékpárút

Ideális kerékpárút rövidebb biciklis kirándulásokhoz, élmény- és családi kerékpározáshoz, valamint többnapos túrákhoz.
A Dráva forrásától, az olaszországi a Toblachtól (Dobbiaco) a folyó mentén, Kelet-Tirolon és Karintián keresztül egészen a Szlovén Marburgig vezet, mintegy 366 kilométer hosszan. Nemzetközi elnevezése "R1" és ez egyúttal a természeti és kulturális szépségei miatt az első szám Európában is. A kerékpárosok az ártéri terület érintetlen természeti környezetében, a Lienzi Dolomitok lenyűgöző kulisszája előtt tekerve juthatnak el a tavakban bővelkedő Karintiába.
A Dráva kerékpárút folyamatosan jelzett, nagyrészt a folyó mentén vezet és bármilyen kerékpárral neki lehet vágni. Az útvonalat szakaszokban is teljesíthetjük, pl. így:
az 1. szakasz Toblachtól Lienzig kb. 46 km,
a  2. Lienztől Spittalig kb. 75 km,
a  3. Spittaltól Villachig kb. 38 km,
a  4. Villachtól Völkermarktig kb. 89 km,
az 5. utolsó szakasz Völkermarktból Marburgig kb. 117 km hosszú.

A felső szakaszon a Dolomitok csodálatos tájképe tárul elénk, a kerékpárút középső részén a leágazási szakaszok pedig Karintia legszebb fürdőtavaihoz vezetnek.
Az út során nem győzünk álmélkodni a folyamatosan változó természeti környezet szépségén. Festői falvak, csodás reneszánsz épületek és római ásatások, források és tavak mentén vezet az útvonal.
A természetes lejtők miatt a kerékpárutat érdemes mindenképpen nyugatról keletre, a folyó folyásirányával megegyezően megtenni. Völkermarktig nincs semmilyen megeröltető emelkedő.

Az út legtöbbször közvetlenül a Dráva folyó mellett vezet, követve a folyó nyomvonalát nyugodt kisforgalmú, dombos, lankás utakon. A Toblachtól Völkermarktig vezető szakasz kifejezetten alkalmas gyerekek számára is.
A Szlovén rész inkább csak az edzett kerékpárosoknak ajánlott.
A Dráva kerékpárútba számos helyen más folyóparti útvonalak is torkollanak, pl. a Karnische kerékpárút, mely a Gail mentén vezet tovább, a Lavant és a Möll kerékpáros útvonal.

A Dráva kerékpárút jól el van látva egyértelmű jelzésekkel. Kelet-Tirolban zöld táblák, Karintiában pedig "R1" feliratú zöld táblák mutatják az irányt. Szlovéniában "K1"-el jelzik az utat. A jövőben egy egységes jelrendszer fogja mutatni az útat, amit külön erre az útvonalra terveztek, és amin a Dráva bicikliút logója lesz látható.
A Dráva kerékpárút vonalán számos vendéglátó egység üzemel, melyek külön a kerékpárosokra specializálták magukat, szolgáltatásaikat a bringások igényeihez igazították. Egy sor kritériumnak kell megfelelni, pl. külön biciklista menünek kell lenni a kínálatban, biciklisták számára információs anyagot kell tartaniuk, és a vendégeknek az egyéjszakás tartózkodást felár nélkül lehetővé kell tenni.

Kép

további linkek:

http://drauradweg.com

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.