Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Lienz, a napfény városa

Lienz és környéke, Lienzi-Dolomitok, Schloss Bruck, Lienzer Klause, Tristachersee, Dolomitenhütte
Kép

 

Lienz, főtér

Mediterrán hangulatú középkori város, Lienz kerület központja, egyben egész Kelet-Tirol székhelye.
A város az Isel és a Dráva (Drau) folyó összefolyásánál fekszik, gót plébániatemplommal (XIII. sz.), egy XVI. századbeli kastéllyal, a Liebburggal, amely most a hatóságok hivatalos helyiségéül szolgál. 1242. február 25-én nyerte el a városi rangot.  Kedvelt nyári tartózkodó hely és kiinduló pontja számos kirándulásnak a Magas-Tauern,a Grossglockner,a Grossvenediger, stb. csúcsaira.

 

Lienzer Klause Lienztől nyugatra a Dráva áttöri a 13 km hosszú "Lienzer Klause"-t, amelyet 1809-ben a tiroliak sikeresen védelmeztek a franciák és a bajorok ellen.
A folyó bal oldalán Tristachtól kb. 3,5 km-re kis kitérőt tehetünk Aguntumba. Aguntum i.e. 50-ben jelentékeny római város volt, leletek a múzeumban, régészeti parkban láthatóak.

 

Schloss Bruck A várostól nyugati irányban található a Schloss Bruck, Lienz ősi vára. Az Isel-völgy bejáratánál – annak védelméül – építették a görzi grófok a XIII. sz. végén, mai alakját a XVI. sz.-ban kapta. A vár felett az erdős Schlossberg (Várhegy) sétányairól jól látható a város, a messzi táj.
Múzeum tekinthető meg benne.

 

Tristacher See Tristacher See
Kelet-Tirol egyetlen fürdésre alkalmas tava a Tristacher-See, festői környezetben a Lienzi-Dolomitok lábánál, Lienztől 4 km-re található.
Vize nyáron elérheti a 24 fokot is. A tó körül kellemes negyedórás sétaút vezet.  Röpladapálya, pingpongasztalok, bérelhető nyugágyak és napozóernyők, kávézó, étterem teszik teljessé a pihenést, kikapcsolódást.
A strandra belépőt kell váltani, és a parkolásért is fizetni kell.

 

Dolomitenhütte Lienzi-Dolomitok

Lienz felé haladva mindig elhaladunk a lábainál. A Dolomitok "előszobájában" járunk, a meredeken ég felé törő csúcsok látványa csodálatot és tiszteletet ébreszt. A Lienzi- Dolomitok Kelet-Tirol szerves részét képezi, tömbjét északról a Schrober- és Villgratner-hegység, délről a Karni-Alpok határolja. Kőzettípusára, csúcsainak, éles töredezett formavilágára, valamint "rokoni" kapcsolatára az olasz Dolomitokkal a neve is egyértelműen utal, tulajdonképpen nem része a Dolomitoknak. Miért nevezik a Dolomitok kapujának? Mert itt vezet el az út tovább a Dolomitok szívébe, Cortina d’ Ampezzoba, tehát mindenképpen el kell haladnunk a hegység mellett.

Karlsbaderhütte Legmagasabb pontja:
Große Sandspitze (2770 m).
További csúcsok:
Hochstadel (2681 m)
Große Keilspitze (2739 m)
Spitzkofel (2717 m).

Menedékházak:
Dolomitenhütte: 1620 m
Karlsbaderhütte (2260 m) am Laserzsee

 

Kép  Film Lienz és környéke

Website lienz-hat-alles.at

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

To Buy Flutamide Online EllGaulse

(EllHems, 2019.03.26 22:59)

Propecia Vergessen Einzunehmen Comprar Cialis Envio 24 H <a href=http://orderlevi.com>levitra pills for sale</a> Buy Zithromax Online Overnight Shipping Where Can I Buy Onofin Pills