Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hochpustertal Dél-Tirol

2009.02.17

 Dél-Tirol   Puster-völgy    Pustertal / Valle Pusteria 

Az I. világháború után Ausztria egyik ősi tartományának, Tirolnak a déli részét a győztesek oldalán álló Olaszország kapta. Tirolnak ezen a termékeny és napsütéses részén a mai napig többségében német ajkúak élnek, és mára már megoldódni látszanak az egykor nagyon súlyos kisebbségi problémák.
A tartomány tele van a magyarok által kevéssé ismert hangulatos, festői  kisvárosokkal, műemlékekkel, s mindez a lenyűgöző alpesi tájak között.
A Puster-völgy (Pustertal / Valle Pusteria) a harmadik legnagyobb és legfontosabb völgy Dél-Tirolban. Mintegy 50 kilométer hosszú, a Zillertali-Alpok és a Dolomitok között húzódik. Mellékvölgyei mélyen benyúlnak e két hegyvonulatba. A Puster-völgy északi részén a Pfunder-, a Taufer-, az Antholz- és a Gsies-völgyek völgyek ágaznak le, a déli mellékvölgyek – a Gader-, a Prags-, a Höhlenstein- és a Sextner-völgy – a Keleti Dolomitok sziklavilágába vezetnek.
KépSzámos látnivaló is várja itt a turistákat: várak, kastélyok, kis múzeumok, erdők, tavak, patakok, vízesések, valamint  Olaszország vadregényes alpesi tava, a Dolomitok északi lábainál elterülő Pragser Wildsee (kép) , a Pragser völgyben,  Dobbiaco/Toblach várostól 15 km-re.
 A völgy közvetlen környezetében három természetvédelmi terület is található: a Rieserferner-Ahrn, a Fanes-Sennes-Prags és a Sexteni Dolomitok Természetvédelmi Park.

 


Kép Pragser Tal    /    Plätzwiese

A Pragser Tal másik kedvelt kirándulóhelye. 2000 m magasan a csodálatos panorámájú fennsíkon sétálva, túrázva, vagy pihenésképp valamelyik Hütte-ben ücsörögve gyönyörködhetünk a minket körülvevő Dolomitok  3000 méteres hegycsúcsaiban. Nyáron gépkocsival a Pragser völgyön keresztül lehet felmenni. Autóbusszal és utánfutóval nem lehet közlekedni.

 

Kép Drei Zinnen / Tre Cime di Lavaredo

A Dolomitok leghíresebb 3 csúcsa télen és nyáron egyaránt kedvelt kirándulóhely.
A Nagy Zinne (Cima Grande) 2999 m magas és a két másik - a Kis Zinne (Cima Piccola 2857 m) és a Nyugati Zinne (Cina Ovest 2973 m) között helyezkedik el.  
Gépkocsival egy útdíjas panorámaúton közelíthető meg, és túristaúton körbejárható.

 

Ajánlott linkek:

http://www.hochpustertal.info/de/suedtirol/sextende/index.asp

http://www.pustertal.org/

 

A mappában található képek előnézete Pragser Wildsee

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.