Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közlekedési információk

2009.02.25

Kép Ausztriában a megengedett sebesség
autópályákon 130 km/h, az országúton 100 km/h, lakott területen 50 km/h, nagyobb városok belvárosaiban 30 km/h.

Már nem kötelező a nappali világítás
2008. január 1-től a törvény Ausztriában már nem teszi kötelezővé többnyomvonalú gépjárműveknek a nappali világítás használatát.

Gépjármű-biztosítás(Zöldkártya)
Nem kötelező. A magyar rendszámtábla és az országjelzés ("H" matrica) a felelősségbiztosítás igazolásául szolgál. 
Ha Olaszolszágba is át szeretnénk látogatni, akkor viszont ajánlatos kiváltani, az olasz rendőrök szokták kérni.
Jogosítvány - Kiegészíto nemzetközi jogosítvány nem szükséges.
Forgalmi engedély
Ha a gépjármu tulajdonosa nem utazik a gépkocsiban, meghatalmazás ajánlott. Kiváltható az Autóklub irodáiban.

 

 Időjárás előrejelzés

 

 

Hol tankoljak?
Aktuális üzemanyagárak:

Magyarország          Ausztria          Európa

 

 

  

   

KépAutópálya díj

A díjfizetési kötelezettség – függetlenül az autópályán megtett szakasz hosszától - már az autópályára történő ráhajtással megvalósul. 
Az osztrák autópálya matrica Magyarországon is megvásárolható.
A lakókocsi, utánfutó nem matricaköteles. Az autópálya díjon kívül egyes hegyi panorámautak, hágók, alagutak használatáért külön díjat kell fizetni (Mautstrassen).

 

 A fényvisszaverő biztonsági mellény gépjárműben való tartása és szükség esetén történő előírás szerinti használata kötelező. Hiánya esetén kb. 30 € pénzbüntetéssel számolhatunk, de kiemelten veszélyes közlekedési helyzetben  a büntetés nagysága elérheti a 2.000 €-t is. Gépkocsinként egy mellény tartása a kötelező, de ajánlatos az együtt utazóknak is ilyen mellényt biztosítani.
Bérelt vagy szívességi használatban átengedett gépkocsik esetében a vezető – és nem a gépkocsi tulajdonosa – a felelős.

 

Kép Büntetések
Legkevesebb 70 eurót kell szeptembertől fizetnie annak, aki az osztrák utakon autóval több mint 30 km/h-val túllépi a sebességhatárt. A tíz km/h-s sebességtúllépésért helyszíni bírságként legkevesebb 20, a 20 és 30 km/h közötti sebességtúllépésért legkevesebb 50 euró helyszíni bírságra kell számítania az autósoknak. Az utólag postázott büntetés tételei ennél valamivel magasabbak.
A gyorshajtás miatt helyszíni bírságként kiszabható büntetés összege ezzel csaknem a duplájára emelkedik, de nőnek az egyes büntetési tételek is. 
Az ittas vezetésért kiszabható pénzbírság is emelkedik ősztől, és az eddiginél hosszabb időre vonhatja majd be a rendőrség a vezetői engedélyt. A 0,5 és 0,79 ezrelék közötti véralkoholszint-tartományban például az eddigi 218-ról 300 euróra nő a büntetés.
Aki nem tartja be az előírásokat, a következő bírságokra számíthat. Kisebb vétségek esetén 35 eurós helyszíni bírságot kell fizetni. Ha azonban – pl. nagyfokú veszélyeztetés miatt – feljelentésre kerül sor, emelkedik a bírság összege, akár az 5000 €-t is elérheti. Ezenkívül a hatóságok ki is állíthatják a forgalomból az adott járművet.

Aki vezetés közben kihangosító vagy headset nélkül telefonál, 50 € pénzbüntetést kell fizetnie.

2008. március 1-től az Ausztriában elkövetett vétségekre kiszabott, 70 €-nál magasabb bírságok - hacsak nem kerülnek a helyszínen rendezésre - külföldön is behajtásra kerülnek.

Az osztrák hatóságok nagy hangsúlyt helyeznek a gépjárművek (elsősorban a személy-és árufuvarozást végző gépjárművek) műszaki állapotának rendszeres és szigorú ellenőrzésére. Általános tapasztalat, hogy a Kelet- és Közép-Európából Ausztriába belépő gépjárművek jelentős része nem felel meg a közúti biztonsági követelményeknek. Amennyiben a közúti műszaki vizsgálat során a gépkocsit a közlekedés biztonsága szempontjából alkalmatlannak minősítik, a rendszámtáblát és a forgalmi engedélyt bevonják, továbbá kötelezik a gépkocsi vezetőjét a gépjármű helyben történő megjavíttatására.

Parkolás
Valamennyi osztrák város központjában, továbbá kiemelt turista központokban "rövid parkolási zónákat" alakítottak ki.
A parkolási díj meg nem fizetését vagy a megengedett parkolási idő túllépését büntetik, előfordulhat a gépkocsi elszállíttatása is.
Ha a gépkocsit már elszállították, erről az illetékes rendőrség ad tájékoztatást.
(a gépkocsi kiváltásának költsége 150-220 € ).

 

Télen
November 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén, vagyis havas, kásás és jeges úton a személygépkocsik, kombik és teherautók 3500 kilogrammig csak téli gumival és hólánccal felszerelve közlekedhetnek. Hóláncot csak abban az esetben szabad használni, ha egybefüggő jégpálya fedi az utat és a lánc az út felszínét nem károsítja. Kásás út esetén nyári gumi vagy hólánc nem használható.  A büntetés összege 35 €-tól kezdve az okozott veszélyhelyzettől függően akár 5.000 €-ig is terjedhet. Súlyos szabálysértés esetén a hatóság a gépjármű forgalomból történő kivonásáról is rendelkezhet.
Az utazás megkezdése előtt ajánlatos felkeresni az ÖAMTC és az ASFINAG honlapjait, ahol tájékozódhatunk az osztrák útviszonyokról.

 

 

Segélyhívó telefonszámok
Tűzoltók: 122
Rendőrség: 133
Mentők: 144
Orvosi ügyelet: 141
Hegyimentők: 140
Euro segélyvonal: 112
Autómentés - ÖAMTC: 120
                     - ARBÖ: 123

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.